13/6/17

El cel que ens espera

PVP: 15 €. 254 pàgines

Josep Maria Savall Solé ha realitzat un exercici esplèndid. Si per escriure una novel·la ja convé calçar-se, per escriure una novel·la basada en personatges d'un arxiu familiar del segle XIX la cosa es complica. O no. Savall ha remenat calaixeres, ha transcrit desenes de documents, entre els que ha trobat unes lletres d'amor, però també una amenaça de mort; i ha parit El cel que ens espera. I és que la vida sempre ha de tenir una mica de sal, no tot cal que sigui sucre. 

Savall, que amb anterioritat ja havia publicat un parell de llibres d'història local amb la seva germana Glòria es llença –des de la fidelitat al territori– al món de la literatura. I des de Ganzell l'acompanyem en aquesta aventura, que també ho és per a nosaltres: és la nostra primera novel·la. Una novel·la que entenem encaixa plenament en la nostra línia editorial i amb el nostre lema de localisme i cultura. Exacte... la de Savall és una novel·la ultralocal, i per tant universal. I no patiu... no se centra només en Mont-roig. El cel que ens espera és una novel·la històrica, i l'hem vestit amb un índex on hi trobareu els noms i poblacions. Una bona notícia per als qui busqueu tresors en els llibres.

El cel que ens espera es presenta a Mont-roig del Camp aquest divendres dia 16 de juny, en una peculiar manera de tancar el curs, per a molts puntejat d'avaluacions, festivals infantils i camins oberts que ja apunten a l'estiu. La presentació la farà una persona que ens agrada que ens presenti els llibres, ens escrigui pròlegs i totes aquestes coses, l'Eugeni Perea, gran coneixedor de la literatura i del paisatge dels nostres pobles.

Però no us penseu... ens agradarà presentar la novel·la Mont-roig enllà. Estem oberts a acompanyar l'autor i enfilar carretera i manta. Coses de ser petits petits. Ens convideu al presentar el llibre al  vostre poble?

El cel que ens espera, llueix una fotografia que ens ha regalat la Laura Casas per a la coberta i enceta una nova col·lecció: L'hostal de la Malena. La Malena Guasch va ser una dona ferma i geniüda. Avui uns diriem que és una lluitadora, d'altres li dirien emprenedora. Sigui com sigui, quan els hòmens manaven més que ara, ella feia i desfeia al seu hostal de la carretera de Reus, la Fonda la Montrogenca. On avui hi ha l'oficina de correus i un nou edifici s'hi aplegaven carros, paquets, missatges i projectes. També hi van sojornar els Miró –abans de comprar el Mas Miró– com bé ens explica l'Elena Juncosa al seu Mas Miró, un oratori per a les Pobles, però aquesta ja és una altra història.

Una darrera cosa: si voleu el llibre signat per l'autor contacteu amb ganzelledicions@gmail.com i us el farem arribar sense despeses d'enviament. Us expliquem com.